Het korte antwoord: ja, waarschijnlijk wel. Het lijkt er sterk op dat een goede mondhygiëne en een gezond gebit en mond een invloed hebben op de algehele gezondheid. Dit lijkt voornamelijk te komen doordat wondjes in de mond, die het gevolg zijn van een slechte mondhygiëne, uiteindelijk infecties kunnen veroorzaken die weer door de bloedsomloop op andere delen in het lichaam terecht kan komen. Ben je niet zeker van de staat van de gezondheid van je mond en je tanden? Maak dan snel een afspraak met een tandarts. Heb je nog geen tandarts en ben je woonachtig in de regio Rotterdam? Maak dan snel een afspraak met Tandzorg Kralingen in Rotterdam. Kijk op hun website voor de contactgegevens.
Onderzoek naar een goede mondhygiëne
Onderzoekers weten dat er een synergetisch verband bestaat tussen mondgezondheid en algemeen welzijn. De ziekte van het tandvlees is gekoppeld aan een groot aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegaandoeningen, osteoporose en reumatoïde artritis. Door het doorkammen van meer dan 1000 medische dossiers ontdekten onderzoekers van de University of North Carolina School of Dentistry dat mensen met tandvleesaandoeningen twee keer zoveel kans hadden om te sterven aan een hartaanval en drie keer zoveel kans hadden om een beroerte te krijgen.
Tandvleesaandoeningen en ontstekingen
Tandvleesaandoeningen zijn de meest voorkomende chronische ontstekingsziekte ter wereld, maar toch is het vaak een stille ziekte. Waarom? De mond kan fungeren als een toegangspoort voor een infectie. Voortdurende ontsteking in je mond kan leiden tot bacteriën in de bloedbaan, wat kan leiden tot meer ontsteking in andere delen van je lichaam, zoals het hart.
Relatie tussen tandvleesaandoeningen en diabetes
Sommige onderzoeken wijzen op een wederzijdse relatie tussen tandvleesaandoeningen en diabetes. Wanneer je diabetes behandelt en onder controle houdt, verbetert de toestand in de mond onmiddellijk. En als je parodontale aandoeningen behandelt, wordt de behoefte aan insuline verminderd.