Om de diagnose spataderen te stellen, doet je arts een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts kijkt of je zichtbaar opgezwollen aderen hebt op je benen. Spataderen kunnen niet alleen zorgen voor een cosmetische oneffenheid, maar brengt soms ook pijn met zich mee. Als je pijn ervaart geef dat dan vooral aan bij je arts.
Echografie
Je kunt een echografie laten doen om te zien of de kleppen in je aderen normaal functioneren of dat er sprake is van een bloedstolsel. Bij deze niet-invasieve test laat een technicus een klein handapparaat (transducer), ongeveer ter grootte van een stuk zeep, tegen je huid lopen over het te onderzoeken gebied van je lichaam. De transducer geeft beelden van de aders in je benen door aan een monitor, zodat een technicus en je arts ze kunnen zien.
Wat kun je zelf doen tegen spataderen?
Er zijn enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om het ongemak van spataderen te verminderen. Dezelfde maatregelen kunnen ook helpen om de ontwikkeling van spataderen te voorkomen of te vertragen. Ze omvatten:
- Blijf in beweging:
Lopen alleen zorgt er al voor dat je de bloedcirculatie in je benen stimuleert. Zorg er dus voor dat je je dagelijkse rondje gaan wandelen en op je werk de trap neemt in plaats van de lift.
- Let op je gewicht:
Overtollige kilo’s zorgen voor meer druk op je benen. Door wat kilo’s kwijt te raken verlicht je deze. Neem ook niet te veel zout tot je, als je veel zout eet houd je vocht vast.
- Let op wat voor kleding je draagt:
Als je strakke broeken of rokken draagt kan het zijn dat je doorbloeding vermindert. Zorg er daarom voor dat je wat lossere kleding draagt.
- Houd je benen af en toe omhoog:
Verbeter de doorbloeding in je benen door dagelijks je benen boven het niveau van je hart te verheffen. Dit doe je door met je benen te gaan liggen op drie of vier kussens.
Laat je spataderen verwijderen
Ben je je spataderen helemaal zat? Je kunt ervoor kiezen deze door een kliniek te laten verwijderen.